close
menu

Årets innovationspris

En innovation kan definieras som en ny idé, till exempel en produkt, lösning, affärsidé, tjänst, kemisk formel, matematisk metodik eller en teknisk lösning som visar sig lovande eller fungerar och som är ny.

Den har inte tänkts ut tidigare av någon annan officiellt.

Priset delas ut av Almi företagspartner Gotland.

På bilden ovan syns 2016 års vinnare, Peg & Katja Lindvall från Moving Floor.

I år är de nominerade:
Gotlandcykeluthyrning

Innovation:

Efter att i flera år ha stått och ritat på kartor för att visa turister vad som är värt att uppleva i Visby, satsade Gotlands Cykeluthyrning på att trycka en egen Visbykarta. Nu har de flyttat in kartan i Visby: map app så att alla kan ladda ner en interaktiv karta till sin smartphone.


Sigdes Gård Ronehamn – Staffan Larsson

Innovation:

Staffan Larsson har byggt en drygt 3 meter vid gryta i rostfritt stål. Inkluderat ett antal roterande axlar som och vips så har han skapat en uppfinning som ingen tidigare sett. Han kan nu hälla ner mycket stora mängder korn i sin gryta. Sprittas på vatten så att kornet börjar gro. Med hjälp av de roterande axlarna rörs nu vattnet ner till ALLA kornen och därmed skapas en jämn grodd på alla kornen. Inget krattande, lyftande, grävande och skottande behövdes längre. Allt sker i grytan. I ett rum på 20-30 kvadrat meter utför han samma arbete som tidigare krävt hundra tals kvadratmeters yta. När han sedan kommer på att kornet dessutom skall rökas så bygger han helt sonika in även denna funktion i sin maskin. När kornet är färdig grott och klart så pressar han genom ett perforerat golv i sin gryta upp röken underifrån och sätter åter igång de roterande axlarna. Resultatet blir ett 100%igt jämt grott OCH rökt korn som är perfekt för såväl whiskytillverkning som numera även öl och maltproduktion.

Välkommen till årets företagardag 19 oktober för att se vem som blir årets vinnare!